Sopjes en zeepjes pakken vervuilingen aan

LEDEACKER - Reinigingsvloeistoffen in allerlei kleuren en samenstellingen zijn het handelsmerk van familiebedrijf Fasants in Ledeacker. Wat ogenschijnlijk een gevaarlijk goedje lijkt, is niet meer of minder dan een middel om vervuilde wegen of opslagtanks schoon te maken.

​Het epicentrum van het bedrijf is de woonkamer in de boerderij, die is ingericht als tijdelijke fotostudio. Aan de keukentafel wordt met een bak koffie overlegd. De opkamer is het kantoor. De laatste hand wordt gelegd aan de plaatjes voor de nieuwe website van Fasants, het bedrijf van de familie Van Zanten.

Kamperen
Veertien jaar geleden verhuisden Desiree (50) en Paul (55) van Zanten als westerlingen van Gouda en Waddinxveen naar het buitengebied van Ledeacker. ,,Wij kenden de omgeving omdat wij kampeerden in Sint Anthonis. Wij zochten naar woonruimte in deze streek, die zo gemoedelijk is en waar iedereen je nog gedag zegt. Verder wilden wij door met ons bedrijf, dat begon als een eenmanszaak.”

,,Wij doen in sopjes en zeepjes”, zegt Desiree, die als juf voor de klas stond, maar nu bij haar echtgenoot werkzaam is en zich bezighoudt met de administratieve rompslomp. Paul van Zanten is de technisch adviseur, maar feitelijk de persoon met wie het begon. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop en de klantcontacten. ,,Ik zit vooral op de weg, zorg voor de klanten, ga naar hen toe om te overleggen, te adviseren en een oplossing te vinden voor alles wat met vervuiling heeft te maken.”

Tankwagens
Een gekantelde vrachtauto met olie die op de weg lekt. Een opslagtank waarvan de leidingen zijn vervuild met olie of andere chemische producten. ,,Ze kunnen mij midden in de nacht bellen. Ik stap uit bed en ga er naartoe. Er sneuvelde daardoor wel eens een feestdag, als er tijdens kerst of nieuwjaar ergens olie lekte. Wij maken niet zelf de boel schoon, dat doen onze producten, die wij samenstellen en leveren. Specialistische schoonmaakbedrijven werken met deze vloeistoffen. Wij leveren ook in IBC (plastic tank, TD) en tankwagens. De klant is koning. Het maakt mij niet uit of iemand vijf liter nodig heeft of een hele tankwagen. Daar maak ik geen verschil in.”

De kunststof jerrycans bevatten vloeistoffen in de kleuren rood, wit, groen en geel. Deze kleuren zijn voor de kleurcodes voor de HACCP. De cans worden gevuld in de gehuurde opslagloods op het bedrijventerrein in Wanroij.

Niks geheims
Bij de loods is van buitenaf te zien wat er gebeurt. ,,Wij doen niks geheims”, vertelt Van Zanten. ,,De grote IBC’s van duizend liter worden met een heftruck op hun plaats gezet. De IBC’s met inhoud lijken enigszins op een gevaarlijk goedje. Wij zijn ons bewust van de reputatie van het woord chemisch door open en transparant te laten zien wat we wel doen: dat is reinigingsmiddelen maken. Door nauwgezet onze leveringen te volgen en de strenge regels daaromtrent te hanteren, kunnen we verdachte aanvragen meteen doorspelen naar de desbetreffende instanties.”

Topdrukte was het hier vorig jaar tijdens de eerste lockdown. Met extra handjes van extra medewerkers en familieleden werden ook desinfectiemiddelen in handzame verpakkingen afgevuld en aan klanten geleverd. Die tijdelijke drukte is nu weer achter de rug.

Chemicus
Zoon Benjamin (22) is de chemicus van het bedrijf. Tijdens zijn opleiding op de HAN in Nijmegen volgde hij extra lessen, speciaal voor studenten middels het talentenprogramma (ASTP). Hij deed ervaring op tijdens stages bij TNO Eindhoven en WFSR, een laboratorium voor voedsel en milieu in Wageningen. ,,Voor chemische vragen ben ik verantwoordelijk in ons familiebedrijf”, vertelt hij. ,,Het mooie van mijn werk is de combinatie van chemie met economie en daartussen een verband te leggen.”

,,Veiligheid staat voorop”, meent Paul. De samenstelling van de vloeistoffen, maar vooral het gebruik ervan is aan strenge richtlijnen gehouden. Veiligheidsbladen geven tekst en uitleg. Ieder blad is uniek en speciaal toegeschreven op de inhoud van het middel. Op het gebruikersetiket staat precies hoe om te gaan met het reinigingsmiddel. ,,De vloeistof kan brandgevaarlijk zijn, maar kan ook bijvoorbeeld schadelijk en bijtend zijn voor je ogen. Wat moet je doen, wanneer schakel je een arts in. Wij mogen en kunnen geen risico nemen, dat er straks iets gebeurt bij het schoonmaken.”

Fasants werkt niet voor particulieren. ,,Wij doen alleen in reinigingsmiddelen voor professioneel- en industrieel gebruik.”